Kies de perfecte Niche in slechts 5 simpele stappen

  •  
  •  

Met een nichemarkt wordt een klein stukje van een vakgebied aangeduid, een specialisme. Het mooie van een specialisme is dat iedereen er een heeft, m.a.w. dat iedereen er ook een niche van kan maken. Meestal worden deze specialismen omgezet naar informatie-producten, video-cursussen, e-books, of andere digitale programma's en er gaan miljoenen in om. Onderstaande simpele stappen toetsen of de niche die je hebt bedacht levensvatbaar en winstgevend kan zijn.

Stap 1: Schaalbaarheid

Wanneer je een informatief-product verkoopt zoals een online cursus of een e-book, of je er 10 of 10.000 verkoopt. Deze producten worden ookwel Informatie Vriendelijk genoemd. Ga voor andere producten na of je deze zo kunt aanpassen — digitaliseren of automatiseren — zodat je er wel comfortabel onbeperkte hoveelheden van kunt verkopen. Het doel is dat je volume kunt draaien zonder jouw tussenkomst.

Stap 2: Concurrentie

Voor concurrentie geldt dat er een middenweg moet zijn:

  • Geen concurrentie: deze markten zijn af te raden, het heeft vaak een hele goede reden dat er geen concurrentie is;
  • Veel concurrentie: een hoge concurrentie betekent simpelweg dat het lastiger is om boven het geschreeuw van anderen uit te komen.
Gebruik eventueel websites als Clickbank.com, Udemy.com of onze grote vriend Google om uit te vinden of en hoeveel concurrentie er is.

Stap 3: Doelgroep grootte

Om de grootte van een doelgroep te bepalen kun je gebruik maken van Facebook, daar maak je een test-adverentie aan zodat je de doelgroepgrootte kunt bepalen:

  • Stel voor Engelse producten de volgende landen in: United States, Canada, New Zealand, United Kingdom, Australia
  • Stel voor Nederlandse producten de volgende landen in: België, Nederland en stel als taal Nederlands in.

Vervolgens kun je in het veld "Gedetailleerde doelgroepen" een onderwerp gebruiken dat in de buurt komt van jouw niche. Het aantal personen dat als 'bereik' wordt getoond, bepaalt of de doelgroep van jouw niche te groot of te klein is. Voor een Nederlands sprekende doelgroep (totaal ~13 miljoen personen) geldt:

BereikOordeel
< 8.000Doelgroep te klein
8.000 ~ 21.000Goede niche, met beperkingen
21.001 ~ 42.000Goede niche
42.000 ~ 126.000Goede niche, zeer veel potentie
126.000 ~ 294.000Niche waarschijnlijk te groot
> 294.000Niche veel te groet, kies sub-niche

Uiteraard geven deze getallen een indicatie, exacte getallen kunnen per niche verschillen.

Stap 4: Populariteit in Zoekmachines

Voor deze stap geldt maar één vraag: hoe actief gezocht op jouw niche. Met bijvoorbeeld de Google Adwords Keyword Planner kun je dit achterhalen, hierbij geldt:

Gem. aantal maandelijkse zoekopdrachtenOordeel
< 3.000Zoekvolume te klein
3.000 ~ 5.000Niche met beperkte winst
5.000 ~ 15.000Goede niche (Gulden middenweg)
15.000 ~ 40.000Goed winstgevend (veel concurrentie)
> 40.000Zeer winstgevend (heel veel concurrentie)

Stap 5: Lange-termijn potentie

Zijn er mogelijheden waardoor je de waarde van elke klant zou kunnen verhogen? Ga na of je een uitbreiding of vervolg kunt maken op wat je verkocht hebt. Dit, zodat je de klant kunt binden en elke klant na zijn eerste aankoop nog steeds winstgevend kan zijn.

Conclusie

Alleen als jouw niche voldoet aan alle 5 de stappen is het zinnig om meer tijd te investeren in jouw niche. Voldoet jouw niche op een van de punten niet, dan zit er niets anders op dan iets anders te kiezen. Houdt er bovendien rekening mee dat het kiezen van een goede niche een heel klein baby-stapje is naar het verdienen van jouw online-inkomsten. Deze stap heb je nu in ieder geval zo goed mogelijk gezet.

Bron: The Circle Of Profit — Anik Signal