"De Vibe" — Stap in je geluksmodus

  •  
  •  

In het boek "De Vibe" vertelt Mark Verhees over zijn werk als geluksgoeroe. De taal die hij gebruikt om zijn levensovertuiging op papier te zeggen balanceert op het randje van aanstekelijkheid en overdrevenheid. Sterker nog, zijn teksten zijn vaak zo overdreven positief dat het voor mij bijna onmogelijk was om er doorheen te komen. En ik denk niet eens dat Mark hier iets aan kan doen, zo is hij gewoon.

Optimisme versus pessimisme

Mark begint zijn verhaal met de belofte aan zichzelf een jaar lang elke dag een positief bericht online te plaatsen. Hij vertelt over de positieve reacties en inspiratie die het mensen geeft, juist deze reacties geven hem dat hij zijn roeping heeft gevonden: Mark wordt predikant van het geluk. De allerbelangrijkste les die hij daarbij uit is dat het totaal onbelangrijk is of je een optimist of een pessimist bent. Het maakt niet uit of je het glas halfvol of halfleeg ziet, zo lang je maar altijd een plan hebt hoe je je glas weer gevuld krijgt.

"The Seven Habits Of Highly Effective People"

De lessen die meneer Covey uiteenzette in de 7 Habits (wat mij betreft een absolute must-read) zijn ook Mark niet ontgaan. Hij refereert meerdere keren naar quotes van de beste man, en herhaalt in zijn woorden een van de belangrijkste stukken uit het boek. Het betreft het stuk "By Design or Default" (p 100), waarin wordt uitgelegd hoe onbewust we de scripts en lessen van onze omgeving aannemen en hoe ontzettend belangrijk het is om hier bewust van te worden, zodat we het heft in eigen handen nemen. Mark maakt dezelfde vergelijking met zijn visie van geluk.

Conclusie

Het boek behandelt dat het ook normaal is om niet helemaal gelukkig te zijn of hoe lastig de weg naar geluk is. Hoe de werking van ons brein dit tegenhoudt en hoe belangrijk het is om je hiervan bewust te zijn. Tevens worden er handvatten gegeven, waarmee je stap voor stap de weg naar geluk kunt vinden zoals de auteur deze ziet. Kortom, de inhoud van het boek is heel 'down to earth', en ondanks wat langdradig te zijn, gemakkelijk te lezen.

Helaas is het wel echt een niche-marketing boek, m.a.w. er wordt wat mij betreft iets teveel aandacht besteedt aan wat de auteur er nog allemaal naast doet, het zij verpakt in storytelling, maar dat neemt niet weg dat het op mij gewoon overkomt als reclame (al kan dat uiteraard ook gewoon liggen aan mijn achtergrond).

Ik kan het boek je in ieder geval aanraden als gemakkelijke, Nederlandse, stof die je nieuwe inzichten geeft als je stoeit met de weg naar geluk. Wil je echter dichter bij de kern lezen, dan verwijs ik je liever door naar The 7 Habits.