Wordt financieel intelligent met “The Richest Man in Babylon”

 •  
 •  

Dit jaar haalde ik het beste én meest belangrijke advies wat ik ooit had kunnen krijgen uit het boek The Richest Man In Babylon” van George S. Clason. Door dit advies wordt ik elke maand financieel sterker en het is wat mij betreft het belangrijkste wat je op financieel gebied moet leren.

cover-the-richest-man-in-babylon

Op 7 november 2016 brengt het Nibud een rapport uit waarin ze hetzelfde adviseren én wordt het door de publieke media opgepakt; Drie hoeraatjes voor de publieke media, want voor het eerst geven ze een goed financieel advies:

Spaar maandelijks 10% van uw inkomen

Wel vindt ik het uitzonderlijk jammer dat het Nibud of de publieke media het advies niet afmaakt. Want hoe kun je nu 10% van je inkomen sparen als je elke maand helemaal niets overhoudt? Omdat zowel de publieke media als het Nibud haar huiswerk verzuimd te doen, maak ik het maar af.

Wordt financieel intelligent

Er is mij op de basisschool, middelbare school en zelfs op het HBO nooit geleerd hoe ik met geld moet omgaan. En daar ben ik waarschijnlijk niet de enige in. Mijn ouders gaven me goed advies, ik als ik iets graag wilde dan moest ik daarvoor sparen, maar als je ouder wordt, lijkt dat te vervagen. Ook al neemt je inkomen toe, het gaat er ook net zo makkelijk weer uit. Als gevolg ben ik financieel gezien ongeleerd, een rookie  financieel dom  als je wilt. Daarom is het belangrijk om structureel aan je financiële intelligentie te werken, zodat je leert:

 1. Hoe je spaart, hoeveel, hoe vaak en waarvoor;
 2. Hoe je zorgt dat je niet (persoonlijk) failliet gaat;
 3. Hoe je met geld nog meer geld kunt maken (ondernemen, investeren);

Het is belangrijk dat iedereen financieel intelligent wordt en dat iedereen leert hoe je met geld moet om gaan. Aangezien het je niet geleerd wordt moet je het zelf doen. Ik gebruik de volgende methoden:

 1. Lees boeken, elke dag! Haal ze uit de bibliotheek of koop ze tweedehands (liever niet nieuw, da's zonde);
 2. Kijk af van degenen die in de financiële situatie zetten waar je naartoe wilt, kies je persoonlijke goeroes;
 3. Volg mensen op Youtube, Facebook, Twitter, Linkedin, online Blogs en Forums die financieel intelligenter zijn dan jij.

De hoeveelheid gratis informatie is oneindig, dus geld hoeft geen excuus te zijn, leer jezelf slim!

Wat als ik geen geld over heb om te sparen?

Hoe eerder je begint me sparen, hoe beter het is. Stel je voor hoeveel je nu al had gehad als je een jaar geleden begon om elke maand 10% van je inkomen apart te zetten. Ik wil graag een aantal veelgehoorde vragen beantwoorden.

 1. Wat als ik aan het eind van de maand helemaal geen geld over heb om te sparen?”
  Allereerst spaar je 10% van je inkomen zodra je je inkomen binnenkrijgt. Nog voordat je ook maar één rekening betaald hebt en zeker niet aan het eind van de maand. Zorg er natuurlijk wel voor dat je jezelf hiermee niet nog dieper in de problemen brengt, als het écht niet anders kan begin dan bijvoorbeeld met 1% van je inkomen en bouw langzaam op.

 2. “Het betalen van rekeningen gaat toch voor?”
  Zoals het éérste tablet in het boek omschrijft, mag maximaal 70% van je inkomen gebruikt worden voor de basisbehoeften (huis, kleding, voedsel) en alles wat niet onder die categorie valt, valt onder de 20% van je inkomen die je mag uitgeven aan luxe. Deel je rekening in de categorieën basisbehoeften en luxe in en bekijk welke rekeningen je kunt afstrepen tot je genoeg ruimte overhoudt om 10% van je inkomen te sparen.

 3. “Maar ik houdt echt geen geld over, zelfs als ik alle overbodigheden weg heb gehaald?”
  Ga op zoek naar alternatieve bronnen van inkomen. Maak je eigen kunstwerken, verkoop oude spullen, of neem een bijbaantje. Wees creatief, maar geef niet op.

De lessen uit het boek

Het boek is voor het eerst gepubliceerd in 1926 en dat zie je terug in de schrijfstijl, klassiek Engels. Zo geweldig mooi, echt een plezier om te lezen, maar het kan wat lastig zijn om door te komen. Daarom heb ik de belangrijkste lessen op een rijtje gezet.

Spoiler alert!

Onderstaand geef ik passages uit het boek die een groot deel van de inhoud verhullen. Ook al is dat niet hetzelfde als dat je het boek hebt gelezen, toch verhult het een groot deel van de inhoud.

 1. 'A part of all you earn is yours to keep'

  1. 'Save at least 10% of your income, before spending anything'
   Elke keer dat je inkomen krijgt, of dit nu je salaris, een belastingteruggaaf of een andere financiële meevaller is, spaar minstens 10% van het bedrag  en spaar dit voordat je iets hebt uitgegeven.

  2. 'Ask advice about the stars by an astronomer, not a bricks man'
   Je stelt geen vragen over de sterren aan een bouwvakker stelt, die stel je aan een sterrenkundige. Daarom stel je ook geen vragen over geld aan mensen die er niets vanaf weten.

  3. 'Invest  lower interest over lower risk  make your money work'
   Wanneer je spaargeld hebt zet je je geld aan het werk, je gaat op zoek naar zaken waar je in kunt investeren. Hierbij is het belangrijkste dat je zekerheid voorrang geeft op winst. Dus een investering met een zekerheid op 1% winst krijgt voorrang op een investering van 10% winst met een risico om al je geld te verliezen.

 2. 'Seven cures for a lean purse'

  1. 'Start thy purse to fattening: for each ten coins I put in, to spend but nine.'
   Zoals hierboven omschreven, spaar 10% voordat je ook maar iets uitgeeft.

  2. 'Control thy expenditures: Budget thy expenses that thou mayst have coins to pay for the necessities, to pay for thy enjoyments and to gratify thy worthwhile desires without spending more than nine-tenths of thy earnings.'
   Maak een budget, maak je uitgaven meetbaar en controleerbaar. Zorg dat je de belangrijke zaken kunt betalen (rekeningen, plezier) zonder dat je meer dan 90% van je inkomsten hoeft uit te geven.

  3. 'Make thy gold multiply: to put each coin to laboring that it may reproduce it's kind even as the flocks of the field and help bring to thee income, a stream of wealth that shall flow constantly into thy purse.'
   Zet het geld dat je gespaard hebt aan het werk voor jou. Ga op zoek naar extra bronnen van inkomen waar je niets of bijna niets aan hoeft te doen, ook al is het maar één euro per maand. 'Zoals de kuddes in het veld je helpen aan inkomen'.

  4. 'Guard thy treasures from loss: by investing only were thy principal is safe, where it may be reclaimed if desirable and where thou will not fail to collect a fair rental. Consult with wise man. Secure the advice of those experienced in the profitable handling of gold. Let their wisdom protect thy treasure from unsafe investments.'
   Vergelijkbaar met bovenstaand, vraag advies aan degenen die weten waar ze het over hebben en investeer alleen daar waar er zekerheid van opbrengst is. Daar, waar je je geld wanneer je wilt, kunt terughalen.

  5. 'Make of thy dwelling a profitable investment: Own thy own home.'
   Zorg dat je huis een goede investering is. Zorg dat je trots kunt zijn op je huis, waar je thuis kunt zijn, samen met je vrouw en kinderen. Ook al adviseert het boek expliciet een huis te kopen, wil ik wel duidelijk aangeven dat je een huis nooit als investering mag zien.

  6. 'Insure a future income: provide in advance for the needs of thy growing age and the protection of thy family.'
   Zorg dat je voorbereidt bent op wat de toekomst brengen gaat. Ga er niet vanuit dat je pensioen dekkend is en ga er niet vanuit dat je je pensioenleeftijd haalt. Zorg dat jouw familie door kan, zelfs als je er niet meer bent.

  7. 'Increase thy ability to earn: to cultivate thy own powers, to study and become wiser, to so act as to respect thyself.'
   Zorg dat je continu bijleert, niet alleen om financieel intelligenter te worden, maar ook om binnen jouw werkgebied intelligenter te worden, zodat je persoonlijk ook waardevoller wordt.

 3. 'Meet the goddess of luck'

  1. 'To attract good luck to oneself, it is necessary to take advantage of opportunities.'
   Geluk komt niet vanzelf, daar moet je hard aan werken. Wanneer een kans zich voordoet moet je niet twijfelen en deze kansen grijpen.

  2. 'Men of action are favoured by the goddess of good luck.'
   Als je niet opgeeft, actie onderneemt en er dagelijks keihard aan werkt dan komt het geluk uiteindelijk echt. Als je maar niet opgeeft.

 4. 'The five laws of gold'

  1. 'Gold cometh gladly and in increasing quantity to any man who will put by not less than one-tenth of his earnings to create an estate of his future and that of his family.'
   Geld komt langzaam maar zeker naar eenieder die niet minder dan 10% van zijn inkomen opzij zet voor de toekomst.

  2. 'Gold laboreth diligently and contentedly for the wise owner who finds for it profitable employment, multiplying even as the flocks of the field.'
   Geld werkt voor jou wanneer je goede investeringen vindt, zoals de kuddes in het veld zal het zich vermenigvuldigen.

  3. 'Gold clingeth to the protection of the cautious owner who invest it under the advice of man wise in its handling.'
   Volg het advies van mensen die weten waar ze het over hebben  those who walk the walk and not those who talk the talk (komt niet uit het boek)  en je bent er zeker van dat je je geld niet zult verliezen.

  4. 'Gold slippeth away from the man who invests it in businesses or purposes with which he is not familiar or which are not approved by those skilled in its keep.'
   De kans is groot dat je je geld verliest wanneer je investeert in zaken waar je zelf geen verstand van hebt of waar anderen zelf niet achter willen staan.

  5. 'Gold flees the man who would force it into impossible earnings or who followeth the alluring advice of tricksters and schemers or who trusts it in its own inexperience and romantic desires in investment.'
   Wanneer je investeert in onmogelijke of onbetrouwbare zaken of wanneer je afgaat op het advies van oplichters die geloven in hun eigen ondeskundigheid ben je zeker dat je je spaargeld binnen de kortste keren kwijt bent.

 5. 'The gold lender of Babylon'

  1. 'Better a little caution then a great regret (applies to both lender and borrower).'
   Wees voorzichtig, leen alleen aan hen die waarschijnlijk terug kunnen en willen betalen en nooit als jij niet terug kunt betalen.

  2. 'No man can put an obligation upon thy gold unless it do be thy wish.'
   Niemand bepaalt voor jou waar je je geld aan uitgeeft, dat bepaal je zelf.

 6. 'The walls of Babylon'

  1. 'We cannot afford to be without adequate protection.'
   Bescherm jezelf tegen tegenslagen met verzekeringen, spaargeld en investeringen, want tegenslag komt altijd onverwacht en ongewenst.

 7. 'The camel trader of Babylon'

  1. 'Where the determination is, the way can be found.'
   Daar waar een wil is, is een weg. Vlucht niet voor je verplichtingen maar vecht voor je vrijheid.

 8. 'The Clay Tablets from Babylon'

  1. 'Of all I earn (to never buy what I may not pay for): 10% savings, 70% home, clothing and food, 20% pleasure and wishes.'
   Het recept is simpel, van alle inkomsten: 10% sparen, 70% huis, kleding en voedsel, 20% aan luxe. Zo zorg je dat je niets koopt wat je niet kunt betalen.

  2. '20% of all I have earned shall be divided among whom I am indebted, every time the moon is full.'
   Wanneer je schulden hebt, gebruik je 20% van alle inkomsten om die schulden maandelijks af te betalen. Dit betreft de 20% uit bovenstaande verdeling, dus zo lang je schulden hebt, is er geen ruimte voor luxe.

  3. 'Even though I cannot meet the needs of all my creditors, I will pay my debts in full, by implying two-tenths of all I earn, evenly and honestly.'
   Ook al kun je niet alle schuldeisers tevreden houden en in één keer afbetalen, elke maand betaal je 20% van je inkomen uit aan al je schulden en elke schuldeiser krijgt een gelijk deel.

  4. 'The plan is of untold value. Pay your creditors of two-tenths and when your depths are payed use that to enjoy life.'
   Zodra je schulden betaald zijn kun je de 20% van je inkomen gebruiken om plezier te maken en je wensen te vervullen. Tot die tijd houdt je vast aan je plan en betaal je eerst je schulden af.

  5. 'Thou wert once a piece of soft clay to be pressed and molded by any hand that touched thee, but now thou art a piece of bronze, capable of holding an edge.'
   Daar waar je vroeger zacht en kneedbaar was, waar je je makkelijk van je plan liet afbrengen is het nu tijd om aan het plan vast te houden, verantwoordelijkheid te nemen, en je schulden af te betalen.

 9. 'The luckiest man in Bablylon'

  1. 'Work is always a good solution'.
   Wanneer je geen uitweg meer ziet, is het altijd een goed idee om gewoon door te blijven werken, want hard werken is de sleutel tot succes.

Koop het boek vandaag nog!

Lees het verhaal achter The Luckiest man in Babylon en The Camel Trader of Babylon en waarom The Wall of Babylon ervoor zorgde dat de stad niet ten onder ging. Bovenstaande lessen geven slechts een idee van het boek, het gaat juist om de energie van het boek waar je de meeste inspiratie vandaan haalt.    

Bestel via Bol.com »

Conclusie

Het boek is uitgebracht in 1926 en beschrijft de lessen uit een lang verloren stad, Babylon. Het maakt me bijna kwaad dat we deze lessen niet gewoon geleerd krijgen. Hoe geweldig zou het zijn dat men op middelbare scholen niet geforceerd wordt om hetgeen zich Nederlandse of Engelse literatuur noemt (doet me denken aan Jan Wolkers, jammer...) te moeten lezen?

Het boek leert je dat een goed budgetplan belangrijk is, maar dat standvastigheid en doorzettingsvermogen nog veel belangrijker is. Grote verbeteringen hebben heel veel tijd nodig maar als je volhoudt en vasthoudt aan het plan, is 'the goddess of luck' je vrijgevig. Doe je niets, dan veranderd er niets.

Hoe ironisch is het dat een onderzoek van het Nibud tot dezelfde conclusies kan komen als een boek dat bijna 100 jaar oud is, namelijk dat als je geen goed financieel plan hebt, je bijna zeker financieel in de problemen zult komen.

Ondanks dat dit boek bomvol goede informatie staat, ben je na het lezen van dit boek niet in één keer financieel intelligent. Je zult hard moeten werken en de tegenstrijdigheden van de adviezen van anderen en andere bronnen goed op je in moeten laten werken om financieel intelligent te worden. Ik weet dat ik nog lang niet financieel intelligent ben, maar na het lezen van dit boek ben ik ben wel een klein beetje minder financieel dom.