E-mail campagnes effectief maken

  •  

Wat een e-mail campagne is

Wanneer je met de opt-in pagina een lijst met contacten opbouwt kun je hier bijvoorbeeld elke week een nieuwsbrief aan versturen - dit staat ook wel bekend als een mailing. Wanneer je echter een specifieke reeks e-mails op gezette momenten wilt versturen spreek je over een e-mail campagne.

Voorbeelden van deze gezette momenten zijn:

  1. Gebeurtenis gestuurd:
    Het moment dat iemand zich inschrijft voor jouw opt-in pagina of formulier (dus eigenlijk als iemand zijn e-mailadres na inschrijving bevestigt);
  2. Moment gestuurd:
    Een aantal dagen nadat iemand zich heeft ingeschreven of een aantal dagen nadat ze de vorige mail hebben ontvangen.

Deze e-mails ontvangt de gebruiker dus niet op een exacte datum maar een X aantal dagen nadat zijn of haar inschrijving voltooid is (in het meest simpele geval).

Let op!

Vaak wordt een e-mail campagne verward met een autoresponder (zelfs door e-mailmarketing bedrijven!); Een autoresponder is een automatisch antwoord zoals je deze bijvoorbeeld instelt als je op vakantie bent - ook wel bekend als out of office melding.

In de praktijk wordt een e-mail campagne vaak gebruikt om bijvoorbeeld een cursus via e-mail te versturen, waarbij gebruikers na inschrijving elke week een e-mail ontvangen. In dat geval wordt de campagne vaak na de conversie (na een verkoop) verzonden, maar het kan ook dat de campgane juist wordt verzonden om een conversie te genereren. In dit geval wordt waardevolle inhoud aan de gebruikers verzonden met af en toe een mail met een CTA.

Waar moet een e-mail campagne aan voldoen

Behalve dat een campagne waardevol moet zijn voor de klant, kun je tijdens een campagne uiteraard een of meerdere verkopen doen. Om te zorgen dat het aantal uitschrijvingen per e-mail zo laag mogelijk is en dat de conversie per e-mail zo hoog mogelijk is, kun je de volgende checks toepassen:

  1. Zorg voor en autoresponder met voldoende e-mails, zodat de klant gewend kan raken aan jou - er is geen perfect minimaal of maximaal aantal;
  2. Er mag maximaal één week tussen twee e-mails zitten, korter is zeker aan het begin beter. In de meeste gevallen is elke dag veel te vaak, dus zoek de gulde middenweg;
  3. Gebruik de eerste paar mails om gebruikers kennis te laten maken met je bedrijf, je visie en je doel. Vertel jouw verhaal;
  4. Bepaal voordat je een campagne maakt vooraf een duidelijk doel hebt. Ook al is dit een open deur, toch is het belangrijk om een vaste trend of richting in de e-mails te bouwen. Kortweg beantwoordt je de vraag: "Welke belofte doe ik aan mijn klant?";
  5. Verstuur altijd inhoud waar de gebruiker wat aan heeft; amuseer de ontvanger en/ of zorg dat hij/zij écht iets heeft aan jouw e-mails. Wees niet bang om vakgeheimen te delen;
  6. Gebruik een persoonlijke aanhef, begin met "beste voornaam" in plaats van "beste ontvanger" o.i.d.
  7. Zorg dat het onderwerp pakkend en triggerent is, dit verhoogt openratio;
  8. Verstuur geen spam. Zaken als shouting (veelvuldig gebruik van hoofdletters), typefouten en vulgair taalgebruik zijn vaak triggers voor spamfilters om jouw mail als spam te markeren.
  9. E-mails met downloads of bijlagen (infographics, e-books, video's, casestudies, blogposts, etc.) voegen veel waarde toe;
  10. Zorg dat er ruimte zit tussen de inscrhijving/eerste mail en de eerste CTA, wanneer je meteen bij je eerste e-mail een verkoop probeert te realiseren kan dit als effect hebben dat je veel gebruikers afschrikt. De uitschrijfratio kan hierdoor heel hoog worden;
  11. Wanneer je geen verkoop doet in je e-mail kun je natuurlijk wel iets anders aan de gebruiker vragen, bijvoorbeeld dat ze zich kunnen inschrijven voor je Facebook pagina, etc. Zorg dat je wel duidelijk aangeeft wat voor de gebruiker de toegevoegde waarde is.
  12. Plaats nooit teveel links in je e-mails.
  13. Zorg dat alle mails tijdloos zijn, zodat het niet uitmaakt of een gebruiker zich vandaag, volgende week of volgend jaar inschrijft.
  14. Het is goed om een verwijzing te doen naar de vorige mail, zodat je herinnert waar de vorige mail over ging - waar de ontvanger je van kan kennen - vervolgens kun je daarop voortborduren zodat de campagne één geheel blijft;

Meten is weten

Zoals met bijna alle Internet Marketing gerelateerde methoden geldt ook voor deze dat het belangrijk is om te meten welke strategieën het beste werken. Pas voor elke e-mail steeds een zaak aan en bekijk wat dit doet voor de effectiviteit van de e-mail. Belangrijke indicatoren zijn:

  1. Uitschrijfratio: het percentage dat zich uitschrijft van jouw mailinglijst bij een bepaalde e-mail, dit is een veel minder belangrijke indicatie dan het Conversieratio;
  2. Openratio: het percentage dat de e-mail daadwerkelijk opent. Vaak is het moment dat de e-mail wort verzonden én het onderwerp hier het meest op van invloed;
  3. Klikratio: het percentage dat een of meerdere links in de e-mail aanklikt. Hier is uiteraard de invloed het meest op van toepassing. Een ratio van 1% is niet ongewoon, maar een streven naar 10% is vaak haalbaar door juist te optimaliseren.
  4. Conversieratio: het parcentage dat daadwerkelijk het doel behaalt, bijvoorbeeld het percentage dat een aankoop doet. Dit is de belangrijkste stuurfactor, hier pas je je e-mails op aan.

Let op!

Pas je e-mails aan op positieve indicatoren, dus maak aanpassingen en bekijk of dit Open-, Klik- en Conversieratio verhogend is, maar stuur nooit alleen op Uitschrijfratio, want dan stuur je op negatieve indicatoren.

De juiste software

Om je een hoop werk uit handen te nemen (bijvoorbeeld om bovenstaande statistieken te bepalen), om te zorgen dat zo veel mogelijk van jouw mails worden bezorgd (delivery ratio) en om te zorgen dat je je aan spam en Europese e-mailrichtlijnen houdt is het zeer sterk af te raden om hiervoor bijvoorbeeld Outlook te gebruiken (gebruik sowieso nooit Outlook voor het versturen van Nieuwsbrieven e.d., deze worden bijna 100% zeker als spam gemarkeerd).

Gebruik software die bovenstaande statistieken automatisch voor je bepaalt en die alle in- en uitschrijvingen voor jou bijhoudt.

Pro Tip!

De E-mailmarketing software van Perfacilis automatiseert Campagnes voor jou, bepaalt automatisch bovenstaande statistieken en zorgt voor een zo hoog mogelijk delivery ratio. Én het is de eerste 30 dagen gratis!

Nu proberen »

Conclusie

Wanneer je jouw e-mailcampagne op de juiste manier inricht en gebruik maakt van de juiste software kan elke mail van de campagne veel bijdragen aan de doelstellingen die je met jouw marketing strategie hebt. Daarnaast kun je via de mails directe verkopen realiseren, mits je niet te agressief bent.

Hoe ver je kunt gaan en welke inhoud het beste converteert is afhankelijk per markt. Door gebruik te maken van A-B tests waarbij je de resultaten van één aanpassing vergelijkt met de resultaten van de onaangepaste versie vindt je uit wat voor jou het beste werkt.