Opt-in pagina checklist

  •  
  •  

Een opt-in pagina is een aparte pagina met maar één functie: jouw mailinglijst vullen. In de praktijk kan deze opt-in pagina ingezet worden bij bijvoorbeeld een Facebook campagne, waar je in een advertentie doorverwijst naar deze pagina. Je kunt het kortweg omschrijven als een landingspage waar alleen een inschrijfformulier op staat waarmee men zich bijvoorbeeld kan inschrijven voor jouw nieuwsbrief.

Wanneer je een goed doordachte opt-in pagina hebt, is een conversie-ratio van 20% of meer niet ongewoon. Dat betekent dat van de 10 mensen die jouw opt-in pagina bezoekt zich 2 mensen inschrijven op jouw mailinglijst. Uiteraard verschilt dit sterk per vakgebied en hoe je jouw opt-in pagina precies instelt.

Een opt-in pagina heeft dezelfde componenten als een opt-in box (een kader binnen een of meerdere pagina's op jouw website waarmee gebruikers zich kunnen inschrijven op jouw mailinglijst), maar heeft altijd een veel lager conversieratio van 1-2%.

Een goede opt-in pagina voldoet aan het volgende:

1. Pakkende headline

Zorg allereerst dat jouw opt-in pagina een pakkende header of headline heeft. In deze header zeg je je klanten één ding toe of maak je je klant duidelijk wat ze er aan hebben om zich op jouw nieuwsbrief of campagne in te schrijven.

Eventueel kun je een aantal (ong. 5) punten toevoegen met voordelen naast de headline, maar de headline is leidend. Zorg tevens dat de headline er duidelijk uit springt.

2. Inschrijfformulier

Dat er op jouw opt-in pagina een inschrijfformulier aanwezig moet zijn ligt natuurlijk voor de hand. Er dient minimaal een e-mail veld en een aanmeldknop. Zorg dat de aanmeldknop aanzet tot actie. Direct taalgebruik als "Inschrijven", "Schrijf me in", "Direct toegang", etc. levert meer conversies op.

Je kunt tevens een "voornaam" en/of "achternaam" veld toevoegen. Op die manier kun je jouw contacten persoonlijk aanspreken wat zorgt voor hogere conversies bij e-mail campagnes. Dit verhoogt echter wel de drempel tot inschrijven, gezien de gebruiker dan meer velden moet invullen.

3. Veiligheid geeft vertrouwen

In het allerbeste geval zorg je dat de opt-in pagina (of nog beter jouw hele website!) op het https-protocol functioneert. Verder zorgt een melding als "Jouw gegevens worden veilig verzonden, we versturen geen spam" voor meer vertrouwen.

4. Geen afleiding

De reden dat een opt-in pagina beter converteert dan een opt-in box is dat er geen afleiding op een opt-in pagina aanwezig is. Zorg daarom dat op jouw opt-in pagina geen links naar andere pagina's aanwezig zijn, zodat de gebruiker maar één ding op deze pagina kan: zich inschrijven op jouw mailinglijst.

5. Geef iets weg

Je vraagt de klant om zijn of haar e-mailadres aan jou te geven. Het werkt daarom heel goed om de klant iets te geven in ruil voor zijn e-mailadres — een cadeautje — omdat de klant gevoelsmatig iets aan jou weggeeft. Je kunt een e-mailadres ruilen voor bijvoorbeeld toegang tot een bepaalde verborgen pagina, een e-book, een tijdelijk account, of in het geval van een webshop een cadeaubon of een gratis product.

6. Testen, testen en nog eens testen

Door bovenstaande punten één op één toe te passen zal jouw opt-in pagina zeker inschrijvingen opleveren, echter wil het niet zeggen dat je op dat moment de meest optimale configuratie hebt gevonden. Maak daarom gebruik van A-B tests: test bijvoorbeeld een week lang een bepaalde headline en test de week erna een andere headline en bepaal achteraf het conversieratio.

Pro-tip

Tel na een A-B test niet simpelweg het aantal inschrijvingen maar bepaal echt het conversieratio (dus het aantal inschrijvingen t.o.v. het totaal aantal bezoekers van de opt-in pagina). Andere indicatoren, bijvoorbeeld hoe lang en bezoeker op de pagina blijft, kun je gebruiken om te bepalen of jouw aanpassing beter of slechter converteert.

7. Double opt-in

Volgens Europese wetgeving is het verplicht om gebruikers die zich voor jouw mailinglijst inschrijven te vragen om een bevestiging — een zogenaamde "double opt-in". Zodra een gebruiker zich heeft inschreven op jouw opt-in pagina stuur je deze gebruiker door naar een pagina waarop vermeldt staat dat de gebruiker zijn e-mailadres nog dient te bevestigen door op een link in de e-mail te klikken. Vermeldt eventueel nogmaals jouw pakkende headline zodat de gebruiker weet wat hij krijgt als hij zijn e-mail bevestigt.

8. Bevestigingsmail

Nadat de gebruiker zijn e-mail d.m.v. de link in de e-mail heeft bevestigd is dit je eerste kans om jouw klant te bedanken. Dit doe je door middel van de bevestigingsmail. Hier staat uiteraard in dat zijn e-mailadres is bevestigd en dat de inschrijving is voltooid. Eventueel staat daar de doorlink naar het cadeautje.

Let op!

Het is verleidelijk om in de bevestigingsmail de gebruiker meteen meer te vragen, bijvoorbeeld of hij zich wil inschrijven op jouw Facebook pagina. Vraag je echter af of je niet teveel van de gebruiker vraagt. Ook hier geldt dat je d.m.v. A-B testen zult moeten uitvinden wat voor jou het beste werkt.

Conclusie

Bovenstaande punten geven je een basis voor waar jouw opt-in pagina aan moet voldoen om hoge conversieratio's te halen. Houdt er echter rekening mee dat jouw situatie anders is dan die van anderen en dat de beste configuratie bepaald zal moeten worden door veel te testen. Verder dient jouw opt-in pagina en het proces daarna te voldoen aan Europese wetgeving.

Pro Tip!

De E-mailmarketing software van Perfacilis handelt in- en uitschrijvingen automatisch af en houdt zich aan alle Europese wetten (want we hebben ook een hekel aan spam). Start vandaag nog met het bouwen van jouw lijst!

Nu proberen »