Memtest86+ en Memtest86 van Passmark zijn ontworpen om het werkgeheugen (RAM) van jouw computer of server te controleren op fouten.

In tegenstelling tot de open-source Memtest86+, is de closed-source Passmark Memtest86 wel geschikt voor UEFI systemen. Doordat dit alternatief closed-source is, is deze niet te installeren via de standaard package managers. Het alternatief is handmatig de Linux/Mac iso te downloaden en het efi-bestand dat daarin aanwezig is in Grub te installeren. En het zijn maar een paar simpele stappen.

Memtest86 in Grub installeren

Zodra je de ISO hebt geopend kopieer je de inhoud van de map /EFI/BOOT naar een nieuwe map /boot/efi/EFI/memtest86 op je lokale computer:

sudo mkdir /media/memtest
mount -o loop Memtest86-*.iso /media/memtest
sudo mkdir -p /boot/efi/EFI/memtest86
cp /media/memtest/efi/boot/* /boot/efi/EFI/memtest86
umount /media/memtest
rm -R /media/memtest

Vervolgens dient er in Grub een custom entry aangemaakt te worden voor Memtest. Hiervoor dienen we echter eerst de UUID van de EFI boot-partitie op te zoeken:

lsblk --output UUID,MOUNTPOINT

Kopieer vervolgens de UUID die bij het mountpoint /boot/efi hoort: 

efi-uuid-opzoeken-met-lsblk

Met deze informatie kan in /etc/grub.d/40_custom een custom entry toegevoegd worden aan Grub. Vervang in onderstaand voorbeeld het 0000-0000 stuk voor de UUID die je in vorige stap hebt gevonden:

menuentry 'Passmark Memtest86+ (x64)' {
search --no-floppy --fs-uuid --set=root 0000-0000
chainloader /EFI/memtest86/BOOTX64.EFI
}

Als laatste hoeft alleen de Grub-loader bijgewerkt te worden:

sudo update-grub

Memtest86 gebruiken

Houdt bij het herstarten de shift-toets ingedrukt om het Grub-menu te openen en kies vervolgens voor de 'Passmark Memtest86+'-optie. De interface spreekt voor zich, doe je niets als Memtest gestart is, dan zal de applicatie automatisch met de standaard tests starten. Als alternatief navigeer je naar het Config-menu om verschillende tests in en uit te schakelen, of om te zien of alle geheugenmodules juist gedetecteerd worden, etc.

Conclusie

Slechts een paar simpele stappen en je hebt een geweldig sterke tool om je geheugen te controleren op snelheid en corruptie. In de praktijk zal goed geheugen langer meegaan dan de levensduur van de rest van je client, maar bij instabiel systeemgedrag is het geheugen een goede plaats om het onderzoek te starten.